Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Leren 20 mrt 2019

10 gratis social media tools voor je bedrijf

Of je nou net met je business bent gestart, of je bedrijf momenteel even niet lekker loopt: het is fijn om te weten dat er ook gratis social media tools zijn waar je gebruik van kunt maken. Vorige week vertelden we al welke 11 gratis marketing tools er zijn als je geen budget hebt. Maar ja, als je een marketingplan hebt, moet je ook aan de slag met social media.

We verzamelden onze favoriete gratis social media tools die je kunt inzetten voor je eigen bedrijf of voor klanten.

Template

Voordat je überhaupt posts gaat inplannen en maken, is het verstandig om na te denken over wat jij wil uitstralen op social media, en wat jij met je posts zou willen bereiken. Een gratis template van Hootsuite helpt je een social media strategie op te stellen.

Lees ook: De 7 belangrijkste social media trends van 2019

Hootsuite

Hootsuite is een tool om posts op social media in te plannen, maar je kan er nog veel meer mee. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere accounts tegelijkertijd managen op het dashboard. Ook vertelt de tool je wanneer jouw merk wordt genoemd op social. Je kunt er Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram op aansluiten, maar je mag maar op twee accounts inplannen.

Buffer

Buffer is super makkelijk te gebruiken. Bovendien kan je ermee, in tegenstelling tot Hootsuite, per post de statistieken bekijken. De tool heeft nog een unieke feature: je kunt met één klik populaire posts opnieuw inplannen. Met het gratis plan kan je op drie social media accounts posts vooruit plannen. Per account kun je tot tien posts inplannen.

Zoho Social

Zoho Social heeft veel mogelijkheden, wat een voordeel én een nadeel is. In tegenstelling tot Buffer en Hootsuite is het makkelijk om ‘de weg kwijt te raken’ in deze tool. Als je niet tech savvy bent, kan dat dus lastig zijn. Als je het eenmaal doorhebt, heb je er wel veel aan. Zo kun je hier bijvoorbeeld ook zien wat de beste tijd is om te posten. Ook is deze tool handig als je met een team aan de social media kanalen werkt.

SumAll

Moet je voor verschillende klanten de social media posts inplannen? Dan kan SumAll weleens heel handig zijn. Hier kan je namelijk zoveel accounts van zoveel kanalen als je wil op aansluiten. Maar let op: je vindt er niet hoe je posts en je accounts scoren en groeien.

Later

Op het eerste gezicht lijkt Later heel erg op Hootsuite en Buffer, maar deze tool is vooral op Instagram gericht. Als jij ook op dat kanaal gefocust bent, geeft je dat een aantal extra voordelen. Je kan bijvoorbeeld je feed bekijken voordat het geplaatst wordt, zodat je zeker weet dat jouw account eruit ziet om door een ringetje te halen.

PeopleMap

Als Fyre Festival ons één ding heeft geleerd, is het dat influencers echt machtig zijn. Vandaar de naam influencers natuurlijk. Met PeopleMap kan je influencers vinden die passen bij jouw merk. Super handig: je kan van elk openbaar account de engagement rate zien.

Ook kan je lijsten maken van bijvoorbeeld ‘Vrouwelijke fashion influencers’ of ‘Bewuste influencers’. Er is één catch: het is maar een maand gratis, daarna betaal je 20 dollar per maand. Maar in die maand kan je al veel informatie vinden.

Lees ook: Waarom je als bedrijf beter micro-influencers kunt inzetten

Unsplash

Even een andere soort tool: één waar je mooie stockfoto’s kan vinden. Soms hebben we geen tijd of geld om zelf foto’s te maken voor onze accounts of die van klanten en daar komt Unsplash om het hoekje kijken. Geen foto’s van vrouwen die lachend een salade eten, maar écht mooie afbeeldingen.

Lees ook: 10 goede websites voor gratis stockfoto’s

Canva

Van Facebook berichten tot Instagram posts: op deze gratis website vind je ontelbare sjablonen om de mooiste pareltjes te maken. Vooral voor Instagram Stories is Canva onwijs handig. Het ziet er net wat professioneler uit!

Lees ook: Met deze 5 apps creëer je de mooiste Instagram Stories

Inhaakkalender

We hoeven je vast niet te vertellen dat inhakers op social media goed werken, en de inhaakkalender helpt je juist die posts op voorhand te maken. Van kaasfonduedag tot scrabbledag, het staat er allemaal in vermeld. Sommige dagen zijn natuurlijk complete onzin, maar kijk of je er iets mee kunt (al is het ter inpiratie!).

Stuk voor stuk handige social media tools! Heb je geen budget en ben je op zoek naar nog meer gratis praktische tools? Hou dan WorkJuice in de gaten. In de komende weken geven we je nog tips voor gratis tools op het gebied van e-mail marketing, content, SEO en PR.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
10 gratis social media tools voor je bedrijf
Sluiten